Slutt å bruke ordet ufaglært!

 

Hvem er de «ufaglærte»? En kollega av meg har kjørt buss og lastebil i 20 år, på all salgs føre og i all slags vær og er en glimrende sjåfør. Men han har ikke tatt fagbrevet som yrkessjåfør. Han er pr definisjon «ufaglært».

 

En annen kollega kommer rett fra skolebenken med gjennomført læretid, har tatt fagbrevet og er fagarbeider. Hvem av disse ville du helst sittet på med en mørk, stormfull og glatt vinterdag?

 

Dette bare for å illustrere at faglig kompetanse ikke bare er noe du kan tilegne deg på skolebenken. Den realkompetansen som mange såkalt «ufaglærte» sitter på er gull verd for bedriftene og samfunnet.

 

Ikke misforstå meg, jeg synes det er flott at flere tar fagutdanning i alle fag.  Vi trenger gode fagfolk i alle yrker, og fagarbeideren er en undervurdert medarbeider og ofte underbetalt i forhold til akademikere. Og vi trenger å heve lønna og statusen til fagarbeideren. Men vi gjør ikke det ved å omtale alle som ikke har den formelle kompetansen som «ufaglærte».  Jeg har selv fagbrev som yrkessjåfør, men det er mange av mine kolleger, uten den formelle kompetansen, som er bedre sjåfører enn meg, i kraft av sin realkompetanse.

 

Både media, arbeidskjøpere og fagbevegelsen selv bruker fortsatt dette negative begrepet «ufaglært».  Dette handler også om språkets definisjonsmakt. Skal vi få tilbake respekten for de mange nødvendige yrkene som det i dag ikke kreves formell kompetanse for å begynne i, og skal vi få tilbake respekten for den viktige realkompetansen, må vi slutte å bruke slike negative begrep om våre arbeidskolleger.  

 

En kommentar om “Slutt å bruke ordet ufaglært!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s