Bussbransjen ødelegges av anbud

Bussbransjen er i ferd med å bli helt ødelagt av anbudssystemet. Når driften settes ut på anbud miste arbeidsmiljøloven og avtaleverket sin betydning. Bedriftsdemokratiet er i ferd med å forvitre.

For 15 år siden hadde vi et greit fungerende bedriftsdemokrati gjennom ansattes representanter i selskapenes styrer, vernetjeneste i tråd med arbeidsmiljøloven og tillitsvalgte i tråd med hovedavtalen. Men nå er det ikke lenger bedriften du jobber i som bestemmer. Det er anbudsselskapet, ofte et fylkeskommunalt eid AS såkalt administrasjonsselskap, som gir detaljerte bestemmelser for alt mulig som er viktig for våre arbeidsforhold.

Detaljerte beskrivelser av hvordan bussene skal se ut og hvordan de skal utstyres. Vernetjenesten har rett til å delta ved i slike kjøp, men opplever ofte at avgjørelsene blir tatt av andre. Også når det gjelder rutetraseene er og rutetider er busselskapene og sjåførene tilsidesatt. Det samme gjelder selve billetteringsutstyret og takstene. De fylkeskommunale administrasjonsselskapene styrer dette helt på egen hånd, selv om vi drøftingsrett på alt som gjelder våre arbeidsvilkår. De fylkeskommunale administrasjonsselskapene har jo ikke noe arbeidsgiveransvar for oss.

Det ligger ofte krav om flåtestyringssystem i anbudskonkurransene, som gjør bussen til en av de mest overvåkede arbeidsplassene i samfunnet vårt. I de fleste selskapene er det fremforhandlet retningslinjer for slik overvåkning som i stor grad er i tråd med Datatilsynets bestemmelser. Likevel ser vi, at når resultatene av slik overvåkning går direkte på selskapenes bunnlinje i form av bonus og bøter, blir det fristende å «straffeforfølge» den enkelte sjåfør i strid med bestemmelsene.

Busselskapet og ansatte har ingen innflytelse på fylkeskommunens kjøp og oppføring av hvilebuer, og på mange ruter finnes det ikke slike fasiliteter overhode. Busselskapet blir stående med lua i hånden i samarbeidsmøtene med anbudsselskapet i redsel for å ødelegge sine sjanser til å vinne neste anbud. Vi opplever i et økende antall saker at de to partene skylder på hverandre, og det gjør det vanskelig å få avklaring på sakene.

Operatørselskapet tolker bestemmelser i vår tariffavtale etter eget forgodtbefinnende, for vi er ikke bundet av tariffavtalen som de sier. Det e utrolig frustrerende å være tillitsvalgt under slike forhold. Det er ikke rart at det mangler flere tusen bussjåfører på landsbasis

Slik kan vi ikke ha det. Og hovedproblemet er denne bestiller?utfører modellen, som anbudet krever. Den gjør medbestemmelse illusorisk, da vi ikke har noen som helst forhandling eller drøftingsrett med anbudsselskapene, selv om de bestemmer i detalj vår arbeidshverdag. Og innenfor dagens EØS regime er det kun en mulighet til å unngå dette systemet, og det er å drive kollektivtrafikken i offentlig egenregi.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s