Legg ned AtB

 

Problemene med AtBs styring av kollektivtrafikken i ST øker stadig. Det har blitt omtrent slik vi advarte mot, da fylket gikk inn for å anbudsutsette kollektivtrafikken og opprette et aksjeselskap til å håndtere anbudet. Den siste budsjettoverskridelsen er bare en del av problemet. Massiv kritikk fra distriktene etter den siste anbudsrunden på buss. Massiv kritikk fra kystområdene etter den siste anbudsrunden på båt. Massiv kritikk fra ansatte i flere år, for pulverisering av arbeidsgiveransvar og bedriftsdemokrati. Hvor mye skal til før noen forstår at dette ikke kan fortsette? Noen har faktisk skjønt litt. «Legg ned AtB. Ansvaret for kollektivtrafikken pulveriseres slik det er organisert. Det er på tide at vi tar opp dette på nytt, sier Morten Ellefsen.» Helt korrekt. Ansvarspulverisering er en del av problemet. Men hovedårsaken ligger i det systemet som anbudsopplegget bygger på, med «bestiller?utfører modellen» og et aksjeselskap som ansvarlig for prosessene.  Dette skaper lange avstander mellom de som eier ? de som planlegger og de som driver. Og enda lenger avstand til oss ansatte som utfører jobben. De forskjellige partene sitter med ansvar på hvert sitt lille område. Og disse har til dels motstridende interesser. Eieren (fylket) laget et aksjeselskap for at de (politikerne) ikke selv skulle stå direkte ansvarlig, slik som de ville vært dersom det var en del av fylkeskommunen.  AtB skal prøve å få dette til å bli billigst mulig, men er så opphengt i anbudsprosesser og anbudsregler at sunn fornuft må vike. De som driver (kollektivselskapene) skal tjene penger på sin drift, og er livredde for å miste goodvill hos AtB, med tanke på neste anbudsrunde. Kollektivselskapene er også konkurrenter og lite interessert i å samarbeide. Vi ansatte (som kjenner hvor skoen trykker) prøver å få til en levelig hverdag, både for oss selv og våre passasjerer, men blir ikke hørt. Resultatet er at ingen har ansvaret for helheten. Den eneste måten å få noen til å ta ansvaret for helheten på er å samle planlegging og drift direkte under den eieren som har det totale ansvaret, altså fylkeskommunen. Da kan ansatte, planleggere og politikere sammen utvikle en god, sikker og velfungerende kollektivtrafikk i fylket vårt.

 

En kommentar om “Legg ned AtB

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s