Etnisk rensing i Al Quds

Tilbake på Vestbredden fikk vi besøke Al- Maqdese for Society Development, en or­ganisasjon som jobber for demokrati og menneskerettigheter i Jerusalem. De jobber med arbeidernes rettigheter, mot husødeleggelser, driver lobbyvirksomhet og opp­lysningsarbeid. De har dokumentert at siden 2000 har 1124 hus/leligheter i Øst Jeru­salem blitt ødelagt av israelske myndigheter, med den følge at nesten 5000 mennes­ker har måttet flytte ut av byen. Nesten 15 000 mennesker er fratatt sitt Jerusalem ID, dvs fratatt retten til å bo i byen. Nå er kun 12% av Jerusalem forbeholdt palestinerne. Det foregår rett og slett en form for etnisk rensing av Jerusalem, der alle midler bru­kes for å minske andelen palestinere. Israel vil ha byen som sin hovedstad alene, og helst med bare jødiske innbyggere. Byggingen av muren tvers gjennom palestinske nabolag, gjør at mange palestinere havner på utsiden og dermed mister retten til å bo i byen.  Israel beslaglegger også store områder til militære formål, parker eller andre tiltak som gjør områdene ubeboelige for palestinerne.

Det er vedtatt at totalt 24000 hus til skal rives, og det vil medføre at 60 000 mennes­ker blir hjemløse.


Al Maqese

Men organisasjonen jobber også med å ivareta palestinske arbeideres rettigheter i Israel, uavhengig av om arbeidsgiveren er israelsk eller palestinske. Og det er det ingen andre som gjør. Det er denne aktiviteten Fagforbundet gjennom Norsk Folke­hjelp hovedsakelig er involvert i. Den palestinske fagbevegelsen har ingen rettigheter i Israel, og den israelske fagbevegelsen gir ikke palestinere mye hjelp. Derfor er Al Maqdese viktig. Bare i fjor fikk over 3800 arbeider hjelp av organisasjonen. Det er alt fra hjelp til å forstå arbidskontraker, fylle ut skjema på hebraisk og til rettssaker for å få erstatning. Vi måtte et par av arbeiderne som hadde fått sine saker prøvd i retten og vunnet frem, Walid og Iyad.  Mange saker går på oppsigelser der rettighetene ikke er i varetatt. Bl a har man etter visse egler krav på en form for ledighetstrygd, og i visse tilfeller et slags sluttvederlag. Dette gir arbeidsgiverne blaffen i, og mange taper da mye penger i tillegg til at de mister jobben.


Muren

Det finnes også mange palestinske arbeidere som jobber i Israel uten tillatelse. Disse sniker seg over muren for å komme på jobb, og det er en farlig sport. De kan bli ar­restert eller i verste fall skutt. Og disse har selvsagt ingen rettigheter overhodet. Men man gjør hva som helst for å skaffe inntekt til sin familie.

Al Maqdese gjør en meget viktig jobb i Jerusalem.


På ettermiddagen fikk vi noen timer fri, og da dro de fleste på en liten tur i Gamle­byen i Jerusalem. Den er en opplevelse, med sitt yrende folkeliv, med mange for­skjellige kvarter og et utall av butikker. Der ligger også Klippedomen, Al Aqsa mos­keen, Den hellig gravs kirke og Klagemuren. Fantastisk mye historie samlet på en plass.


Gamlebyen

Neste dag er avreise, men vi skal innom det norske kontoret i Palestina. Kanskje på tide å opprette en ambassade? Der møter vi Stein og Marthe, ministerråder og får diskutere situasjonen med dem. De representerer selvsagt det offisielle norske synet, men har god peiling og er ganske frittalende. De mener både Fatah-  og Hamasle­delsen er ganske fornøyd med splittelsen. De er konger på hver sin haug, og vi nær­mer oss en 3 statsløsning, om noen løsning i det hele tatt. En stat i Gaza, en på Vestbredden og Israel. Skremmende.

 

Farvel Palestina for denne gang! I morgen er det tilbake til hverdagen i Trondheim. 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s