Om et håpløst, dårlig og egenrådig selskap

 I lederen torsdag 19. juni kommer Adresssa med nok et sleivspark til tidligere Team Trafikk, ett nytt sleivspark i en lang rekke gjennom mange år.   Avisa hevder at passasjerene led under et egenrådig, håløst og dårlig selskap.  Adressa prøver nok en gang å sverte min gamle arbeidsplass, noe som provoserer meg og mange tidligere ansatte i TT.

For det første så er dagens ruteproduksjon i Trondheim fremdeles basert på det konseptet TT utviklet med gjennomgående pendelruter gjennom sentrum som grunnstammen i tilbudet. I all hovedsak er ruteopplegget meget likt det som vi kjørte på i gamle dager.  AtB har kun gjort små endringer i opplegget.  Det må vel bety at organiseringen og trafikkproduksjonen fortsatt er like «håpløs»  og dårlig det da?

Den store forskjellen er at AtB de siste årene har fått tilnærmet ubegrensede resurser til å sette inn flere avganger og nyere busser.  Derfor er tilbudet nå selvsagt mye bedre enn for 4 år siden.  TT kjørte på kontrakt med fylket. En kontrakt er en avtale mellom to parter.  Selvsagt var det diskusjoner og uenigheter mellom partene, men det var tross alt fylket som satt på pengene og taktsmyndigheten og dermed kunne bestemme om det oppstod uenighet. I dag er det Atb som bestemmer.  De lytter veldig sjelden til oss som jobber i felten og vet hvor skoen trykker.  F eks advarte vi ansatte, og mange andre, mot å dele opp det siste anbudet i distriktene i skole og rutekjøring hver for seg. Men det øret ville man ikke høre på, og resultatet ser vi i dag. TT belastet aldri fylket 125 mill kr i underskudd på ett år. Hvem er egentlig mest egenrådig?

 For det andre ble TT gjennomanalysert i forkant av anbudet.  Bla av det uavhengige konsulentselskapet Deloitte. Deres konklusjon var helt klar på at TT var et godt drevet selskap og at det ikke noe tull med regnskapene og at kostnadene ved kollektivtrafikken i Trondheim faktisk var lavere enn sammenlignbare anbudsområder.  

 Jeg skal i denne omgang unngå å gå inn i alle de andre problemene anbudet har skapt, men det har i alle fall ikke blitt færre «konfliktområder» mellom selskapene og AtB.  Anbudskontraktene er så pass stivbeinte at det utløser utrolig mye møtevirksomhet bare for å gjøre små endringer. Og det tar utrolig lang tid å gjøre små justeringer, som vi tidligere kunne gjøre over natta.

 Vi som jobbet i gamle TT, mener vi gjorde en god jobb ut fra de forutsetningene som lå til grunn den gangen, og det mente våre passasjerer også. Vi fikk gode poeng på alle markedsundersøkelser og passasjerene var stort sett fornøyd. Men Adressa var aldri fornøyd. De jobbet konsekvent i mot oss i alle år og brukte alle muligheter til å sverte selskapet og de ansatte. Er det ikke nok nå?

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s